Future Business Leaders of America Competitive Events Study Guide Book

Future Business Leaders of America Competitive Events Study Guide Book
  • Page 1

    © FBLA Competitive Events Study Guide 2013-16 i Future Business Leaders of America Competitive Events Study Guide 2013–16

  • Page 2

    © FBLA Competitive Events Study Guide 2013-16 ii TABLE OF CONTENTS Introduction ............................................................................................................................ 1 Competitive Events Tips ................................................................

  • Page 3

    © FBLA Competitive Events Study Guide 2013-16 iii Marketing ........................................................................................................................... 229 Mobile Application Development ..............................................................................

  • Page 4

    1 INTRODUCTION The FBLA Competitive Events Study Guide was developed to enhance the National Awards Program events guidelines. The FBLA Competitive Events Program fosters students’ self-esteem by helping them feel confident in their knowledge of specific areas. The more prepared students are ...

  • Page 5

    2 COMPETITIVE EVENTS TIPS 1. Dress for Success—Gentlemen must wear a collared shirt with tie, dress pants, dress shoes, and socks. Consider also wearing a jacket. Young ladies should wear appropriate suits; pants or dress with a jacket, and appropriate shoes. Review the Dress Code regulatio...

  • Page 6

    3 INTERVIEW EVENT TIPS Future Business Leader Job Interview Letter of Application and Résumé The following suggestions have been collected from judges’ comments and are presented to help eliminate the technical errors that can lead to lower scores and/or disqualification.  Letters must ...

  • Page 7

    4 which will give you more time to compose an answer.  Review the Rating Sheet found in the CMH to make sure you know what the judges will be rating.  Do not present judges with thank-you notes or gifts of appreciation.

  • Page 8

    5 WRITTEN PROJECT & REPORT American Enterprise Project, Business Financial Plan, Business Plan, Community Service Project, Local Chapter Annual Business Report, Partnership with Business Project, and State Chapter Annual Business Report FBLA encourages chapters to cooperate on projects du...

  • Page 9

    6  American Enterprise Project, Business Financial Plan, Community Service Project, and Partnership with Business Project are limited to fifteen pages. Report Presentation Tips  Videotape your presentations for additional review. You cannot practice too much.  All eligible entries wil...

  • Page 10

    7 COMPUTER PRODUCTION TIPS Accounting II, Computer Applications, Database Design & Applications, Desktop Publishing, Spreadsheet Applications, and Word Processing  The FBLA-PBL Format Guide may be used for Computer Applications and Word Processing. For these events you are working for ...

  • Page 11

    8 participant or team starts the performance.  When sequestered, participants will be escorted from room to room.  Students may listen to music in the holding room. No text messaging, email, Internet use, or phone calls are allowed.  Food and drinks may be given to the event coordinato...

  • Page 12

    9 SPEAKING EVENTS Impromptu & Public Speaking Tips for Speaking Events  Check the CMH for time allowed and penalty deduction if you go under or over the allowed time. Penalty points are given if speech is under or over the time limit as indicated in the CMH.  Practice, practice, prac...

  • Page 13

    10 ACCOUNTING I Overview The accurate keeping of financial records is an ongoing activity in all types of businesses. This event provides recognition for FBLA members who have an understanding of and skill in basic accounting principles and procedures. Students who have completed more than one...

  • Page 14

    11 3. A special journal used to record only sales on account is the: a. sales journal b. purchases journal c. cash receipts journal d. cash journal Competency: Journalizing 4. Which one of the following is not a closing entry for a corporation? a. closing entry for income statement accounts b...

  • Page 15

    12 9. Recording revenue from business activities and expenses associated with earning that revenue in the same accounting period is an application of the accounting concept: a. Going Concern b. Accounting Period Cycle c. Matching Expenses with Revenue d. Consistent Reporting Competency: Termi...

  • Page 16

    13 15. The extent to which current assets exceed current liabilities by: a. current ratio b. acid test ratio c. liquidity ratio d. working capital ratio Competency: Balance Sheet 16. How many hours were worked by an employee who arrived at 8:29 a.m. and departed at 12:02 p.m.? a. 3 hours and ...

  • Page 17

    14 21. Employers must pay payroll taxes for: a. federal income, federal unemployment, and state unemployment taxes b. social security, Medicare, and sales taxes c. federal income, social security, and Medicare taxes d. social security, Medicare, federal unemployment, and state unemployment taxe...

  • Page 18

    15 27. The purpose of recording depreciation is to: a. earn revenue b. earn money to replace the asset c. record an expense in the periods in which the asset is used to earn revenue d. recover the cash spent on plant assets Competency: Depreciation 28. The total depreciation expense for a fa...

  • Page 19

    16 ACCOUNTING II Overview The accurate keeping of financial records is a vital ongoing activity in all types of businesses. This event provides recognition for FBLA members who have demonstrated an understanding of and skill in accounting principles and procedures as applied to sole proprieto...

  • Page 20

    17 3. A written application requesting permission to form a corporation is called the: a. charter b. application for incorporation c. stock certificate d. articles of incorporation Competency: Corporate Accounting 4. What effect would a two for one stock split have? a. The number of shares o...

  • Page 21

    18 8. Use horizontal analysis to compute the percentage increase in sales: In 2009 sales were $200,000 and in 2010 sales were $250,000. The result is: a. sales increased by 125 percent b. sales increased by 80 percent c. sales increased by 30 percent d. sales increased by 25 percent Competency...

  • Page 22

    19 14. What is the cost of raw materials used if Raw Materials Purchases is $800,000; beginning Raw Materials Inventory is $100,000; and, ending Raw Materials inventory is $150,000. a. $950,000 b. $1,050,000 c. $750,000 d. $850,000 Competency: Cost Accounting/Manufacturing 15. The cost of su...

  • Page 23

    20 19. The Employer's Quarterly Federal Tax Return is prepared using Form a. 1040 b. 944 c. 941 d. 942 Competency: Income Tax 20. The difference between the value of a liability or an asset and the amount of tax that is due on the liability or asset is called a(n): a. unearned tax loss b. u...

  • Page 24

    21 24. Which one of the following accounts would not be closed at the end of an accounting period? a. Dividends b. Capital Stock c. Revenue d. Income Summary Competency: Journalizing and Posting 25. Williams earns time-and-a-half for all hours worked in excess of 8 hours per day and double t...

  • Page 25

    22 29. Revenues from sales are $450,000, sales discounts are $12,000, cost of goods sold is $230,000, and operating expenses are $180,000. Income before taxes is: a. $40,000 b. $438,000 c. $220,000 d. $28,000 Competency: Purchases and Sales 30. Marsh Corporation plans to sell security syste...

  • Page 26

    23 Print Job 1: Income Statement JOB 2: Recording Payroll and Employer’s Payroll Taxes Marsh Corporation’s payroll register has the following information for the pay period ending June 15, 2011:  Total gross earnings = $38,000  Federal income tax withheld = $3,952  Social Securi...

  • Page 27

    24 General Journal Page 2 Date Account Title Doc No. Post. Ref. Debit Credit Print Job 3: Adjusting Entries for Uncollectible Accounts (a & b) and Schedule JOB 4: Preparing Depreciation Schedule and Adjusting Entry Part A: Complete the depreciation schedule table: D...

  • Page 28

    25 Part A: Find the cost of the ending inventory using the LIFO, the FIFO and the Weighted Average methods Calculating Ending Inventory First In, First Out Last In, First Out Weighted Average Ending Inventory Part B: Complete the Gross Profit analysis for each method: (Net Sales is provid...

  • Page 29

    26 JOB 7: Preparing A Cash Flow Statement Prepare a statement of cash flows for May using the following data: Operating Activities:  Net Income $ 1,800  Increase in Supplies $ 500  Decrease in Accounts Payable $ 400 Investing Activities:  Purchase of equipment $ 6,000 Fina...

  • Page 30

    27 AGRIBUSINESS Overview This event provides recognition for FBLA members who demonstrate an understanding of and skill in basic agribusiness concepts and procedures. This is an individual online test. Competencies and Task Lists actionURI(http://www.fbla-pbl.org/docs/ct/FBLA/agribusiness.pd...

  • Page 31

    28 5. Which one of the following is not a deductible cost to an agricultural business? a. machinery depreciation b. principle paid c. wages paid d. the value of raised livestock 6. Buyers and sellers in the futures market who do not raise or use the commodity they are trading in are called: a....

  • Page 32

    29 12. Four sections of land are how many square miles? a. 1 square mile b. 3 square miles c. 4 square miles d. 2 square miles 13. If you are going to raise your own replacement heifers, when calculating a cow-calf enterprise budget you should: a. include the cost of purchased replacement...

  • Page 33

    30 19. In a perfectly competitive market, which one of the following is most correct? a. Sellers cannot differentiate their products by advertising. b. A firm's demand curve is perfectly inelastic. c. There are many sellers but very few buyers. This means sellers have market power. d. Sellers c...

  • Page 34

    31 26. What would be some of the job tasks that would be expected from an accountant at an agribusiness operation? a. Conducts inventory of all business merchandise, ensuring that that there is an accurate count of merchandise on hand at all times. b. Interviews customers to determine the targe...

  • Page 35

    32 AMERICAN ENTERPRISE PROJECT Overview The Edward D. Miller Award recognizes FBLA chapters that develop projects within the school and/or community that increase understanding of and support for the American enterprise system by developing an information/education program. This is a two-par...

  • Page 36

    33 BANKING & FINANCIAL SYSTEMS Overview Understanding how financial institutions operate is important to successful business ownership and management. It also is valuable for personal financial success. This event provides recognition for FBLA members who have an understanding of and skil...

  • Page 37

    34 3. What is the most common place identity theft occurs? a. recycling bins b. grocery store c. Internet d. shopping mall Competency: Ethics 4. Which one of the following is typically not an example of a fixed expense in a budget? a. electricity payment b. car payment c. insurance payment d....

  • Page 38

    35 9. Which one of the following is a retirement plan designed for self-employed people? a. 403-B b. Roth IRA c. Keogh Plan d. 401-K Competency: Terminology 10. A person with the following skills is the best candidate for the position of financial software designer: a. a person who has an acc...

  • Page 39

    36 15. Eliminating deposit insurance has the primary disadvantage of: a. reducing the Federal Reserve amounts b. reducing the stability of the banking system causing bank runs c. not being able to trade with foreign countries d. not being a politically correct thing to do Competency: Concepts ...

  • Page 40

    37 21. Who typically sets law or regulations regarding insurance companies? a. insurance companies only follow the same regulations as all businesses b. the president of the National Insurance Commission c. the state designated administrative officer such as the Commissioner of Insurance d. in...

  • Page 41

    38 27. An allowance is an adjustment to the tax withheld from your paycheck, based on your ______ and ______. a. marital status; number of dependents b. income level; tax bracket c. marital status; number of jobs d. income level; number of dependents Competency: Taxation 28. An example of a r...

  • Page 42

    39 BANKING & FINANCIAL SYSTEMS SAMPLE CASE STUDY 1. You have twenty minutes to review the case. 2. Presentation time is seven minutes. At six minutes the timekeeper will hold up a card indicating you have one minute left and at seven minutes the timekeeper will stand again. 3. The present...

  • Page 43

    40 answered the parents’ (judges’) questions, the parents will conclude the meeting by thanking you for your input and telling you that they will be “in touch”.

  • Page 44

    41 BUSINESS CALCULATIONS Overview Acquiring a high level of mathematics skill to solve business problems is a challenge for all prospective business employees. This event provides recognition for FBLA members who have an understanding of mathematical functions in business applications. This i...

  • Page 45

    42 3. The Brown Trucking Company purchased a truck for $19,000. They use the MACRS method of depreciation. What is the asset's value at the end of year three if the rate of depreciation is 20 percent for Year 1, 32 percent for Year 2, and 19.2 percent for Year 3? a. $5,472.00 b. $13,528.00 c. $...

  • Page 46

    43 8. The Wards bought a house at its market value of $82,000. They made a 5 percent down payment and paid these closing costs: legal fees, $550; property survey, $310; title insurance, $275; inspection fees, $240; and points, $1,558. What is the total of the closing costs? a. $4,100 b. $7,033 ...

  • Page 47

    44 13. Which one of the following do you not need to know to calculate the breakeven point? a. variable costs for manufacturing each unit of the product b. a competitor's price for the same product c. fixed costs for manufacturing each unit of the product d. expected selling price of each unit ...

  • Page 48

    45 18. Jane borrows $120,000 at 9.5 percent per annum interest compounding quarterly. She pays regular installments to the bank at the end of each quarter and intends to pay off the loan within four years. What quarterly installment does Jane pay the bank? a. $11,234.68 b. $9,102.70 c. $10,105....

  • Page 49

    46 23. Caroline purchased a new car with the purchase price of $32,230. The manufacturer offers a $1,500 rebate. Sales tax is 5 percent of the purchase price. What is the purchase price after the rebate and the tax is calculated? a. $33,841.50 b. $32,341.50 c. $1,611.50 d. $30,745.00 Competenc...

  • Page 50

    47 28. A department store has current assets of $320,750 and current liabilities of $198,545. What is the store's current ratio, to the nearest tenth? a. 2.0 b. 2.5 c. 1.0 d. 1.6 Competency: Ratios and Proportions 29. Bill ships books in 25 lb. boxes. Twelve boxes cost $180 to ship. Bill want...

  • Page 51

    48 BUSINESS COMMUNICATION Overview Learning to communicate in a manner that is clearly understood by the receiver of the message is a major task of all businesspeople. This event provides recognition for FBLA members who work toward improving their business communication skills of writing, spe...

  • Page 52

    49 4. Steps taken before keying words on the computer or writing them on paper are: a. establishing the primary purpose b. analyzing the purpose c. analyzing the receiver d. planning the message Competency: Written and Report Applications 5. Memos are usually an internal document that: a. ar...

  • Page 53

    50 10. Identify the underlined words as parts of speech: Betty asked for a raise. a. noun and active voice b. subject, and state of being verb c. noun and verb d. noun and preposition Competency: Grammar 11. Identify the type of verb in the following sentence: The employees made suggestions ...

  • Page 54

    51 16. Identify which sentence below has correct spelling, grammar, and punctuation. a. Have you ever cruise on a large, passenger boat? b. The cruise ship has three dining rooms; it has over 14 decks above water. c. The cruise ship advertises a main dinner, a supplemental dinner and several B...

  • Page 55

    52 22. You should use a(n) ______ to form possessives and contractions. a. comma b. dash c. apostrophe d. hyphen Competency: Word Definition and Usage 23. In which one of the following sentences are the numbers correctly written? a. 6 people lost their footing on the ledge. b. Ten apples we...

  • Page 56

    53 28. Studies indicate that email: a. represents an expensive method of exchanging messages b. can be used only as a stand-alone device in offices c. has surpassed the telephone as the tool of choice in the workplace d. become a method of informal communication between friends only Competenc...

  • Page 57

    54 BUSINESS ETHICS Overview Ethical decision making is essential in the business world and the workplace. This team event recognizes FBLA members who demonstrate the ability to present solutions to ethical situations encountered in the business world and the workplace. Topic The topic for Bus...

  • Page 58

    55 BUSINESS FINANCIAL PLAN Overview Business financial planning is paramount to the success of any business enterprise. This event is designed to recognize FBLA members who possess the knowledge and skills needed to establish and develop a complete financial plan for a business venture. This ...

  • Page 59

    56 BUSINESS LAW Overview This event provides recognition for FBLA members who are familiar with specific legal areas that most commonly affect personal and business relationships. This is an individual online test. Competencies and Task Lists actionURI(http://www.fbla-pbl.org/docs/ct/FBLA/BU...

  • Page 60

    57 3. What do whistleblower laws protect workers from? a. government intervention b. lawsuits against their employer c. company liability d. job loss Competency: Agency and Employment Law 4. ___ occurs when a worker agrees to perform a dangerous job. a. Coercion b. Genuine consent c. Negligen...

  • Page 61

    58 9. ___ are business crimes that do not involve force or violence. a. Felonies b. Civil offenses c. White-collar crimes d. Misdemeanors Competency: Computer Law 10. ___ is law that is intended to govern the use of computers in e-commerce and the Internet. a. Cyber law b. Civil law c. Techn...

  • Page 62

    59 15. ___ is the voiding of a marital contract. a. Divorce b. Void marriage c. Annulment d. Voidable marriage Competency: Domestic/Personal Law 16. ____ is a legal contract resolving property and other claims that might result from a marriage. a. Prenuptial agreement b. Marriage c. Marital ...

  • Page 63

    60 21. The court cannot enforce a contract between two parties when the: a. agreement is oral and not written b. offer and acceptance occur simultaneously c. agreement purpose is unlawful d. parties act with reasonable care Competency: Legal System 22. ___ is the doctrine requiring lower cou...

  • Page 64

    61 27. ___ is a written instrument acknowledging a bank's receipt of money and promising to repay it at a definite future time. a. Certificate of deposit b. Cashier's check c. Money order d. Promissory note Competency: Negotiable Instruments, Insurance, Secured Transactions, and Bankruptcy 2...

  • Page 65

    62 BUSINESS MATH Overview The ability to solve common business mathematical problems is a basic skill required by all prospective business employees. This event provides recognition for FBLA members who have an understanding of basic math functions needed in business. This event is an individ...

  • Page 66

    63 3. A weekly payroll register shows that Sarah Barnskey had total wages of $251.25. She had deductions of $21.00 for FICA tax, $32 for federal income tax, and $20 for medical insurance. Compute Sarah's net pay. a. $117.08 b. $178.25 c. $170.08 d. $107.08 Competency: Basic Math Concepts 4. ...

  • Page 67

    64 9. The sales tax is 5.5 percent. Compute the sales tax on $325. a. $10.70 b. $178 c. $17.88 d. $1.78 Competency: Consumer Credit 10. Calculate simple interest on a principal of $1,525 at 19.5 percent at the end of the year. a. $29.73 b. $297.38 c. $2,973.80 d. $2,777 Competency: Consumer...

  • Page 68

    65 15. Determine the average of the 2, 5, 7, 10. a. 5 b. 6 c. 10 d. 7 Competency: Data Analysis and Probability 16. Round 4888.262 to the nearest hundredth. a. 488 b. 488.26 c. 500 d. 4888.26 Competency: Decimals 17. Multiply 4.2 x 2.2. a. 12 b. 7.24 c. 20 d. 9.24 Competency: Decimals 18...

  • Page 69

    66 21. Bob received a 10 percent discount on a shirt retailed for $49.99, how much was Bob's discount? a. $20.00 b. $5.00 c. $30.00 d. $10.00 Competency: Discounts 22. Bob received a 10 percent discount on a shirt retailed for $49.99. What is the sale price of the shirt? a. $19.99 b. $29.99 c...

  • Page 70

    67 27. Dawn made a $10,000 down payment on a home financed at 8 percent. What is the cost of the home? a. $85,000 b. $125,000 c. $80,000 d. $8,000 Competency: Percentages 28. Fourth of July decorations were marked down 20 percent. What is the cost of decorations that originally sold for $100...

  • Page 71

    68 BUSINESS PLAN Overview This event recognizes FBLA members who demonstrate an understanding and mastery of the process required to develop and implement a new business venture. This is a two-part event: a written project is submitted prior to the NLC to be judged, and all eligible chapters ...

  • Page 72

    69 BUSINESS PRESENTATION Overview This event provides recognition for FBLA members who demonstrate the ability to deliver an effective business presentation while using multimedia presentation technology. This is an individual performance event and all participants present at the NLC. Topic...

  • Page 73

    70 BUSINESS PROCEDURES Overview This event provides recognition for FBLA members who possess knowledge of basic skills and procedures and the ability to make intelligent business decisions. This is an individual online test. Competencies and Task Lists actionURI(http://www.fbla-pbl.org/docs/...

  • Page 74

    71 4. An organization's communications network that is meant for the use of its employees or members is called: a. an intranet b. a mobile office c. the Internet d. an extranet Competency: Technology Concepts 5. A computer that stores data and application software for all PC workstations in ...

  • Page 75

    72 10. The process of accomplishing goals of an organization through the effective use of people and other resources is: a. planning b. supervision c. implementation d. management Competency: Decision Making/Management 11. The best way to determine the problem after a symptom has been identi...

  • Page 76

    73 16. An official U.S. document that grants citizens permission to travel outside the United States is a: a. visa b. consulate c. itinerary d. passport Competency: Business Operations 17. When you keep a record of items you expect to receive under separate cover, by special postal services,...

  • Page 77

    74 22. Which one of the following provides income for eligible persons who have been dismissed from their jobs? a. Civil Rights Act b. Social Security Act c. Fair Labor Standards Act d. unemployment insurance Competency: Ethics/Safety 23. Which one of the following provides retirement benefi...

  • Page 78

    75 28. The process in which a software program searches for significant patterns in data is referred to as: a. data mining b. data demographics c. data system d. data input Competency: Information Processing 29. Information processing involves input, processing, output, and which one of th...

  • Page 79

    76 CLIENT SERVICE Overview This event provides members with an opportunity to develop and demonstrate skills in interacting with internal and external clients to provide an outstanding client service experience. The client service consultant engages clients in conversation regarding products, ...

  • Page 80

    77 COMMUNITY SERVICE PROJECT Overview This event recognizes FBLA chapters that successfully implement community service projects to serve the citizens of their communities. This is a two-part event: a written project (no more than fifteen pages) is submitted prior to the NLC to be judged, and...

  • Page 81

    78 COMPUTER APPLICATIONS Overview This event provides recognition for FBLA members who can most efficiently demonstrate computer application skills. This event consists of two parts: an objective test taken at the NLC and a skills production test taken prior to the NLC. This is an individua...

  • Page 82

    79 3. You need to set up a table of contents for your research project, what type of tabs should you use? a. left tabs b. decimal tabs c. center tabs d. dot leader tabs Competency: Basic Application Knowledge and Word Processing 4. Using Microsoft Word 2003 or 2007, if you wanted to find ano...

  • Page 83

    80 9. To enter text in a cell, the cell must first be: a. shaded b. empty c. active d. wide enough Competency: Spreadsheet and Database Applications 10. The small black plus sign on the bottom right in an active cell is called the: a. cell reference b. fill handle c. drag and drop feature d. ...

  • Page 84

    81 15. To create handouts that are more elaborate than what you can make in Microsoft Office PowerPoint 2007, you can: a. print your slides and send them to a professional printer b. print your slides using the slide sorter in PowerPoint c. print your slides in outlined view d. print your hando...

  • Page 85

    82 21. Mary made a copy of her favorite music CD and gave it to her friend as a gift. What law, if any, is she breaking? a. copyright software b. Anti-piracy software law c. Right To Use software law d. She isn't breaking any law. She can make one backup copy. Competency: Email, Integrated, an...

  • Page 86

    83 27. How can you make your password more secure? a. make sure you use numbers only b. make it long, using letters, numbers, symbols, and capital letters c. make it up to eight characters or numbers long d. make sure your password has your name somewhere in it Competency: Security 28. What ...

  • Page 87

    84 COMPUTER APPLICATIONS SAMPLE PRODUCTION PROBLEMS JOB 1: Database Create a database for WTD Industries to keep track of their customer information. Use the following customer information to create your database: Customer ID First Name Last Name Address City State Zip Email address Phone N...

  • Page 88

    85 JOB 2: Mail Merge Letter Directions: Write a mail merge letter in accordance with the FBLA-PBL Format Guide. The letter is being sent from William T. Stephens, President of WTD Industries. It will be sent to all the clients in the database created in Job 1. Personalize the salutation so th...

  • Page 89

    86 JOB 4: Spreadsheet with Charts Job 4-A: Create a spreadsheet using the information below. Title: WTD Event Planners Subtitle: 4th Quarter Expenses Expense October November December Total Average Advertising 2800 3500 3200 Insurance 500 500 500 Miscellaneous 430 650 725 Office Sup...

  • Page 90

    87 Create a 3-D column chart comparing the total for each month. 1. Recolor the October column yellow, the November column orange, and the December column red. 2. Add data labels. 3. Remove the legend. 4. Add the title TOTAL EXPENSES to the chart. Print Job 4-B2: 3-D column chart on page by ...

  • Page 91

    88 Slide 2 Poetry Terms Simile Metaphor Personification Alliteration Onomatopoeia Rhyme Slide 3 Simile  Compares two unlike things using “like” or “as” o His temper was as ferocious as a lion. o Her lips were like a ruby. Slide 4 Metaphor  Compares two unlike things by saying on...

  • Page 92

    89 COMPUTER GAME & SIMULATION PROGRAMMING Overview This event tests the programmer’s skill in designing a functional interactive simulation/game that will both entertain and educate/inform the player. This is a two-part event: a program is submitted by the second Friday in May to be jud...

  • Page 93

    90 COMPUTER PROBLEM SOLVING Overview This event provides recognition for FBLA members who have a broad base of knowledge and competencies in core hardware and operating system technologies including installation, configuration, diagnostics, preventative maintenance, and basic networking. Thi...

  • Page 94

    91 4. What is the data rate of a USB port? a. 12 Mbps b. 120 Mbps c. 16 Mbps d. 100 Mbps Competency: Personal Computer Components 5. You bring up a newly installed server for the first time; however, none of the devices on the SCSI bus are recognized. What is the problem? a. One of the SCSI ...

  • Page 95

    92 10. What is the best solution to the problem of having a bi-directional driver and printer, but a uni-directional cable? a. disable bi-directional printing in the printer itself b. disable bi-directional printing in the CMOS c. get a bi-directional cable and install it d. disable bi-directio...

  • Page 96

    93 16. When you double click on a short cut that appears on the Windows Desktop why does the application not run? a. Desktop shortcuts cannot be used in this way. b. The shortcut file is corrupt and needs to be replaced. c. The program file for that shortcut is corrupt or deleted. d. The short ...

  • Page 97

    94 22. Which is a difference between a Search Engine and a Directory? a. Search engines have a search box while directories are not searchable. b. Search engines are free while Directories charge money for their services. c. Most search engines use spiders while directories do not. d. Webmaster...

  • Page 98

    95 28. Which one of the following is not listed by the FBI National Computer Crime Squad (NCCS) as a computer crime? a. installation of network monitoring software b. major computer network intrusion c. intrusion of the public phone system d. pirated software Competency: Security 29. What te...

  • Page 99

    96 CYBER SECURITY Overview This event provides recognition for FBLA members who understand security needs for technology. This is an individual online test. Competencies and Task Lists actionURI(http://www.fbla-pbl.org/docs/ct/FBLA/CYBERSECURITY.pdf):http://www.fbla-pbl.org/docs/ct/FBLA/CYBE...

  • Page 100

    97 4. A rootkit variant called a bootkit is used predominantly to attack __________systems, such as in the Evil Maid Attack of 2004. a. full disk encryption b. Active Directory c. hard drive d. boot Sector Competency: Defend and Attack 5. What is the best way to configure a router against a ...

  • Page 101

    98 9. Network security starts from _________ the user, commonly with a username and a password. a. authorizing b. authenticating c. allowing d. accessing Competency: Network Security 10. Internet Explorer 8 also has developed a _________ filter potential unsafe websites you browse. a. SmartS...

  • Page 102

    99 15. ___________is the process of verifying a user's identity. a. Requesting b. Timing c. Authorization d. Authentication Competency: Authentication 16. ______________is a mechanism to prove that the sender really sent this message. a. Autoenrollment b. Non-repudiation c. Privacy d. Authen...

  • Page 103

    100 21. Scans of unique eyeball characteristics. a. iris/retinal scans b. eye masker c. pupil verification d. pupil storage Competency: Authentication 22. Disasters can be categorized into two broad categories. a. manmade and digital b. manmade and electronic c. natural and astronomical d. n...

  • Page 104

    101 27. These controls are aimed at detecting or discovering unwanted events. a. detective measures b. preventive measures c. decided measures d. corrective measures Competency: Disaster Recovery 28. A state-of-the-art electronic lock: a. is impenetrable b. will never fail c. does not exist d...

  • Page 105

    102 DATABASE DESIGN & APPLICATIONS Overview This event recognizes FBLA members who demonstrate that they have acquired entry level skills for understanding database usage and development in business. This event consists of two parts: an objective test taken at the NLC and a skills produc...

  • Page 106

    103 4. Which command allows you to modify information contained within a table? a. USE b. ALTER c. SELECT d. UPDATE Competency: Data Definitions/Functions 5. What command lets you take two tables and match records by common field(s)? a. CREATE b. ALTER c. USE d. JOIN Competency: Data Definit...

  • Page 107

    104 9. You have a SQL database with a single table called 'countries'. What SQL query would show the names of countries which have both a population greater than 1000000 as well as a gdp greater than 2000000? a. SELECT name FROM countries WHERE population > 1000000 OR gdp > 2000000 b. SEL...

  • Page 108

    105 13. Allowing a database to automatically handle records linked via referential integrity rules is established by selecting: a. update and delete b. alter and drop c. alter and delete d. cascading update and cascading delete Competency: Query Development 14. Which JOIN is the most common ...

  • Page 109

    106 19. To create a report in Access you create a new object based on a: a. cell b. table c. row d. column Competency: Reports and Forms 20. A _____ organizes or categorizes the records by a particular field in a report. a. interval b. footer c. group d. header Competency: Reports and For...

  • Page 110

    107 25. To use Autoform in Access 2007, select _____ from the ribbon with your table highlighted. a. autoform b. split form c. Form d. Form design Competency: Form Development 26. _____ in a multiple-table query are linked by common fields. a. Primary keys b. Tables c. Reports d. Forms Comp...

  • Page 111

    108 DATABASE DESIGN & APPLICATIONS SAMPLE PRODUCTION TEST General Information You have been asked to create a database for a company that tracks Academy Awards, The We Track Movies Corporation. The company has the movie title, actor, year, score, and votes tallied for many movies stored in...

  • Page 112

    109 JOB 2: Populate Database with Data The data shown in Job 1 should be entered into each of the tables created in Job 2. Print Job 2-A: Movies Table Print Job 2-B: Actors Table JOB 3: Design Database for New Requirements Create a new table named VoteScore which displays the number of v...

  • Page 113

    110 JOB 9: Multi-table Calculating Query Create a query which shows a list of actors who have had at least two awards. Print Job 9: Calculating Query JOB 10: Report Building Create and save a report from the query results in Job 9. Name the report Gold Star Actors. List the actor name, th...

  • Page 114

    111 DESKTOP APPLICATION PROGRAMMING Overview Certain types of accounting processes require that each record in the file be processed. Desktop Application Programming focuses on these procedural style processing systems. This event tests the programmer’s skill in designing a useful, efficient...

  • Page 115

    112 DESKTOP PUBLISHING Overview This event provides recognition to FBLA members who can most effectively demonstrate skills in the areas of desktop publishing, creativity, and decision making. This event is an individual or team of two and consists of two parts: an objective test taken at the...

  • Page 116

    113 4. Which one of the following is an ideal way to use contrasting fonts? a. use two fonts that are in the same family, with no more than 2 pt. size difference b. use two distinctly different fonts from different font families c. use four different fonts that vary in style and weight d. use t...

  • Page 117

    114 10. What is the best method to use a chart from a spreadsheet program in a publication intended for print? a. link the spreadsheet b. export it as an image then place it c. copy and paste the chart d. embed the spreadsheet Competency: Related Desktop Application Knowledge 11. Which one o...

  • Page 118

    115 16. Identify the misspelled word: a. absurd b. abbreviate c. abundence d. accidentally Competency: Message Presentation/Accuracy and Proofreading 17. Identify the misspelled word: a. balloon b. barbarous c. barbecue d. bankrupcy Competency: Message Presentation/Accuracy and Proofreading...

  • Page 119

    116 22. Artifacts in a JPG are: a. what make it crisp and clear b. designed to increase contrast in photographic images c. pixels that can detract from the sharpness of an image d. feathered edges to help it blend with surrounding images Competency: Digital Imaging and Graphics 23. On a digi...

  • Page 120

    117 28. Copyright protects the original works of authorship, including all of the following except: a. facts b. novels c. songs d. artistic works Competency: Safety, Ethics, Legal 29. Which one of the following is not a way to prevent virus attacks on a computer? a. showing caution with open...

  • Page 121

    118 DESKTOP PUBLISHING SAMPLE PRODUCTION TEST General Information You have been hired to revamp the company image for a party planning company called Fun Times. The company specializes in planning special events including graduation parties, birthday parties for all ages, and wedding/baby sho...

  • Page 122

    119  Title: Super Summer Specials  General company information (what is offered; see description on previous page)  Three packages (create thematic package names) Package #1 $500 Duration of event: 1½ hours at your location Party invitations mailed two weeks in advance (12-18 parti...

  • Page 123

    120 Most importantly, we know that the art of hosting a truly memorable event does not necessarily mean expense, but careful planning, originality, and attention to detail. Whether you are planning a child’s birthday, baby shower, wedding reception, or sweet sixteen party, we have a little so...

  • Page 124

    121 JOB 3: Newspaper Advertisement  Special size, 1/16 page vertical—2.375 inches wide x 4.98 inches high  Should follow overall summer theme with custom attention-getting title  Contact information provided  Must be monochrome—no color (only black or grayscale)  At least ...

  • Page 125

    122 DIGITAL DESIGN & PROMOTION Overview An essential part of today’s business world is commercial design and promotion; therefore, the preparation of computer-based digital art is paramount to the production of quality copy used for promotional purposes. This is an individual or team e...

  • Page 126

    123 DIGITAL VIDEO PRODUCTION Overview This event provides recognition to FBLA members who demonstrate the ability to create an effective video to present an idea to a specific audience. This is an individual or team event that consists of two-parts: a project is submitted by the second Friday...

  • Page 127

    124 E-BUSINESS Overview This event recognizes FBLA members who have developed proficiency in the creation and design of web commerce sites. This is a two-part event: a program is submitted by the second Friday in May to the national center to be judged and all eligible individuals will prese...

  • Page 128

    125 ECONOMICS Overview This event provides recognition for FBLA members who can identify, understand, and apply economic principles to contemporary social, political, and ecological problems. This is an individual online test. Competencies and Task Lists actionURI(http://www.fbla-pbl.org/do...

  • Page 129

    126 4. An increase in the quantity and quality of capital per worker is called: a. capital deepening b. capital narrowing c. capital interest d. inflated capital Competency: Productivity 5. The demand for a resource is tied to the: a. economic conditions b. value of the output produced by th...

  • Page 130

    127 10. Supply indicates how much of a good producers: a. have yet to sell b. produce c. are willing and able to offer d. have sold Competency: Supply & Demand 11. Which statement is the most accurate? a. The elasticity of supply is typically greater with a greater quantity of products o...

  • Page 131

    128 16. ___ is an important indicator about the relative scarcity of a product or service. a. Market price b. Cost of production c. The "invisible hand" d. Product popularity Competency: Market Structures and Competition 17. Competition among firms will generally lead to: a. lower...

  • Page 132

    129 22. Which one of the following is the best example of a public good? a. an anti-missile system b. a field of strawberries c. a carwash d. a book Competency: Role of Government 23. Property taxes are used most frequently at the: a. international level b. state level c. national level d....

  • Page 133

    130 28. Of the 25 million businesses in the United States, most: a. are corporations b. consist of one self-employed person c. are partnerships d. employ more than twenty-five people Competency: Types of Business/Economic Institutions 29. A not-for-profit corporation: a. does not pay feder...

  • Page 134

    131 ELECTRONIC CAREER PORTFOLIO Overview An electronic career portfolio is a purposeful collection of work that tells the story of an applicant including achievements, growth, vision, reflection, skills, experience, education, training, and career goals. It is a tool that gives employers a com...

  • Page 135

    132 ENTREPRENEURSHIP Overview Owning and managing a business is the goal of many Americans. This event recognizes FBLA members who demonstrate the knowledge and skills needed to establish and manage a business. This is a team event composed of two or three members. This event consists of two ...

  • Page 136

    133 4. Lexi decides to open a shoe store. She is operating a ____ business. a. retailing b. service c. wholesaling d. manufacturing Competency: Business Plan 5. Things that a person owns are called: a. liabilities b. net worth c. equity d. assets Competency: Financial Management 6. The lis...

  • Page 137

    134 10. ____ is not one of the basic strategies for dealing with risk. a. Transferring the risk to another party b. Assuming the risk c. Avoiding the risk d. Denying the risk exists Competency: Initial Capital and Credit 11. An insurance agent may not: a. earn a commission of the amount of c...

  • Page 138

    135 16. An entrepreneur would not use _____ for recruiting. a. employment agencies b. Facebook c. in-store advertisements d. classified advertisements Competency: Personnel Management 17. Freelancers provide specialty services to businesses: a. on a salary b. per diem c. on commission d. on...

  • Page 139

    136 22. ___ state that a worker at a union company does not have to join the union or pay union dues to keep his or her job. a. Right-to-work laws b. Freedom to choose laws c. Individual commitment laws d. Independent contractor laws Competency: Community/Business Relations 23. Union efforts...

  • Page 140

    137 28. Immediate transfer of ownership of goods from a seller to a buyer for a price is called a: a. business transaction b. vendor c. sale d. contract agreement Competency: Legal Issues 29. ___ permits a party to a contract to recover money or property given to the other party. a. Punitive...

  • Page 141

    138 PERFORMANCE INDICATORS  Describe economic resources available to entrepreneurs  Identify sources of equity and debt capital for a business  Explain how demographics influence decisions for a business CASE STUDY SITUATION You have earned a Hospitality Degree from a highly recogni...

  • Page 142

    139 FBLA PRINCIPLES & PROCEDURES Overview This event provides recognition for FBLA members who are interested in learning about the background and current information of FBLA-PBL. This is an individual objective test and is only for members in grades 9 and 10. Website Resources  FBLA-...

  • Page 143

    140 5. Which one of the following is the first tenet of the Creed? a. I believe the future depends on mutual understanding...and cooperation among all of these groups. b. I believe every person should...bring the greatest good to the greatest number. c. I believe education is the right of every...

  • Page 144

    141 9. The correct wording for this tenet of the FBLA-PBL Creed is: a. I believe I have the responsibility to work efficiently and to think clearly. I promise to use my abilities to make the world a better place for everyone. b. I believe I have the responsibility to work efficiently and to thi...

  • Page 145

    142 15. National pre-published topics are provided for which events? a. Business Presentation and Computer Applications b. Desktop Application Programming and Entrepreneurship c. Computer Applications and Computer Game & Simulation Programming d. Business Financial Plan and E-Business Comp...

  • Page 146

    143 21. The Chapter Management Handbook is: a. available in print only b. available on-line to advisers and state key contacts c. available on-line to anyone d. available for purchase from The MarketPlace Competency: FBLA National Publications 22. The MarketPlace Catalog offers all but: a. w...

  • Page 147

    144 27. Who is the current president and CEO of FBLA-PBL? a. Jeannie C. Buckley b. Jeannie Butler c. Jean Baker d. Jean Buckley Competency: FBLA Organization, Bylaws, and Handbook 28. Membership Madness honors: a. individual members who recruit at least five new members b. individual members ...

  • Page 148

    145 FUTURE BUSINESS LEADER Overview This event honors outstanding FBLA members who have demonstrated leadership qualities, participation in FBLA, and evidence of knowledge and skills essential for successful careers in business. This is a three part event: objective test; résumé and letter ...

  • Page 149

    146 4. What is IFL? a. Institution for Leaders b. Institute for Learning c. Institution for Leadership d. Institute for Leaders Competency: FBLA History, Programs, and Bylaws 5. According to the Office of Vocational and Adult Education, the FBLA organization is a: a. ATSO b. LTSO c. YTSO d. ...

  • Page 150

    147 10. The terms rules of order refers to: a. the written rules of parliamentary procedure adopted by an assembly or organization b. the order a business meeting agenda must follow c. the order in which members may speak for or against an agenda item d. the order in which items must be listed...

  • Page 151

    148 15. Which one of the following is not an ethical trait needed in the banking and financial industry? a. responsibility b. intolerance c. integrity d. honesty Competency: General Concepts -- accounting, banking, business procedures, communications, economics, ethics, global business, law, m...

  • Page 152

    149 20. The group of laws that reduce anticompetitive behavior and promote competition in the marketplace where competition is desirable are known as: a. laws against perpetuities b. business ownership laws c. usury laws d. antitrust laws Competency: General Concepts -- accounting, banking, b...

  • Page 153

    150 24. June wants to purchase new carpet for her hall and master bedroom. The hall is 3½ʹ wide by 12ʹ long. The master bedroom measures 11' x 14'. Carpet costs $5/square foot. How much will June spend for these two rooms? a. $ 770 b. $ 210 c. $ 980 d. $1,000 Competency: General Concepts -...

  • Page 154

    151 28. When sending an email to several people, one way to ensure that email addresses are protected from strangers would be to: a. insert the email addresses into the CC part of the email heading b. insert the email addresses into the TO part of the email heading c. insert the email addresses...

  • Page 155

    152 GLOBAL BUSINESS Overview The global economy is a complex, continually flowing, and constantly changing network of information, goods, services, and cultures. Most nations rely on other nations for natural resources to supply their needs and wants. Global business also provides new markets ...

  • Page 156

    153 3. ____ is what an individual does not purchase in order to make another purchase. a. Economic option b. Opportunity cost c. Economic choice d. Alternative purchase Competency: Basic International Concepts 4. ____is the belief that one's culture is better than other cultures. a. Expatria...

  • Page 157

    154 9. ____, also called code law, is a complete set of rules enacted as a single written system or code. a. Municipal law b. Civil law c. Statute d. Common law Competency: Legal Issues 10. The ____ allows a company to file a single patent application in which it names the countries in which...

  • Page 158

    155 15. ____ means that the cost of the goods, insurance, and freight are included in the price quoted. a. FOB b. C&F c. CIF d. Standard invoice Competency: Marketing 16. ____ is a duty that a government places on imported products. a. Sanction b. Tariff c. Quota d. Restriction Compete...

  • Page 159

    156 21. Money is not: a. store of value b. measure of value c. a medium of exchange d. political stability Competency: Currency Exchange 22. The ____ is a certificate that adds to or changes the coverage of an insurance policy. a. condition b. exclusion c. rider d. endorsement Competency: ...

  • Page 160

    157 27. _____ protect the rights to intellectual property in the United States but may not be honored in other parts of the world. a. Trademarks b. Patents c. Copyrights d. Trade secrets Competency: Ethics 28. Flying into different time zones around the world can result in: a. jet lag b. g...

  • Page 161

    158 GLOBAL BUSINESS SAMPLE CASE STUDY PARTICIPANT INSTRUCTIONS 1. You have twenty minutes to review the case. 2. Presentation time is seven minutes. At six minutes the timekeeper will stand and hold up a colored card indicating you have one minute left and at seven minutes the timekeeper will...

  • Page 162

    159 Possible Questions to Address:  How will you select managers for the new manufacturing plant in China?  What communication process will you incorporate to make sure to maintain product integrity?  What employee incentives will result in high productivity?  How will the internati...

  • Page 163

    160 HEALTH CARE ADMINISTRATION Overview Health care administrators manage the business side of health services, ensuring effective use of resources to ensure the best medical care to the community. These skills include managing office activities, enhancing communication skills, identifying leg...

  • Page 164

    161 2. ______________ are included in the employee handbook. a. Employees' dates of hire b. Employees' addresses c. Employees' job descriptions d. Employees' phone numbers Competency: Managing Office Procedures 3. Mr. Anderson has health insurance. As he checks in for a routine exam, he is as...

  • Page 165

    162 8. Identify an attitude that individuals from the same region believe are identical. a. stereotyping b. hierarchy of needs c. neutrality d. white-coat syndrome Competency: Communication Skills 9. Use of open-ended questions helps improve the quality of patient communication. What type of ...

  • Page 166

    163 14. Health Information Management focuses on: a. healthcare facilities and managerial human resources b. healthcare data and the management of healthcare information resources c. healthcare facilities and patient healthcare rights d. healthcare facilities and patient human resources Compet...

  • Page 167

    164 20. RMA is referred to as: a. registered math assistant b. radiologist medical assistant c. registered medical assistant d. registered mandatory assistant Competency: Medical History 21. What does the acronym POMR stand for? a. parent omission medical review b. practical orientation of me...

  • Page 168

    165 26. What statement best explains appropriate procedures for use of a petty cash fund? a. money is kept in sealed envelope b. personal IOU's do not exceed 40 percent of the fund c. keeper of the fund audits his own actions d. receipts are provided for each withdrawal Competency: Managing Fi...

  • Page 169

    166 HELP DESK Overview This event provides recognition for FBLA members who demonstrate an understanding of and ability to provide technical assistance to end users. The ability to provide technical assistance to the users of computer hardware and software is essential to the success of any or...

  • Page 170

    167 4. Personal computer software product that is developed and distributed commercially is known as: a. proprietary software b. off-the-shelf software c. integrated software d. open source software Competency: Help Desk Operations 5. A technology that transmits voice communications over the...

  • Page 171

    168 10. A sequence of tasks that must be completed on time to meet a project's deadline is: a. task assignments b. project scenario c. task trafficking d. critical path Competency: Help Desk Setting 11. A learning method on the higher continuum of retention/performance is called: a. listenin...

  • Page 172

    169 16. What is the field that studies how to design a workplace that promotes worker health, safety, and productivity? a. biometrics b. ergonomics c. economics d. biologics Competency: Help Desk Concepts 17. Which one of the following is not a common remote support technology? a. remote con...

  • Page 173

    170 22. A healthy form of stress that keeps you motivated and enables a sense of accomplishment is: a. ministries b. resistance c. environmental stress d. eustress Competency: Help Desk Roles & Responsibilities 23. The act of using words to influence your thinking in a positive way is: a...

  • Page 174

    171 28. Often prepared in the form of a side-by-side comparison or balance sheet that lists costs on one side and benefits on the other is known as: a. cost benefit analysis b. survey instrument c. data collection report d. prototype report Competency: Help Desk Process and Procedures 29. A ...

  • Page 175

    172 PERFORMANCE INDICATORS  Communications skills—the ability to exchange information and ideas with others through writing, speaking, reading, or listening  Analytical skills—the ability to derive facts from data, findings from facts, conclusions from findings, and recommendations...

  • Page 176

    173 HOSPITALITY MANAGEMENT Overview Hospitality is an important aspect of business and society. This event provides recognition to FBLA members who have the ability to help other people enjoy both leisure and business-related events. This is a team event composed of two or three members. Thi...

  • Page 177

    174 3. ____ are thoughts that we think are fact, which we derive from perceptions. a. Attitudes b. Values c. Perceptions d. Beliefs Competency: Types of Hospitality Markets and Customers 4. Our _____ influence(s) how we judge and react to beliefs. a. integrity b. values c. intentions d. attit...

  • Page 178

    175 9. Energy management systems save massive amounts of money by controlling and monitoring all of the following except: a. heating units b. security procedures c. air conditioning units d. lights Competency: Environmental, Ethical, and Global Issues 10. Personnel from hotels attend trade sh...

  • Page 179

    176 15. What is a multinational hotel? a. addresses the needs of multicultural groups b. has property in more than one country c. employs citizens from foreign countries d. has international guests Competency: Human Resource Management 16. What are the responsibilities of the human resources ...

  • Page 180

    177 21. The ____environment tells restaurateurs to whom they can sell liquor and when. a. sociocultural b. ecological/natural c. regulatory d. physical Competency: Legal Issues, Financial Management, and Budgeting 22. Workplace safety at a hotel is regulated by: a. USDA b. PEDA c. OSHA d. U.S...

  • Page 181

    178 27. The plan of action set forth in a marketing plan that includes time frames and who will implement the plan describes the: a. implementation plan b. marketing action plan c. objective action plan d. segment action plan Competency: Operation and Management Functions 28. Thorough data co...

  • Page 182

    179 5. Cover all the points described in the case and be prepared to answer questions posed by the judges. 6. All team members must participate in the presentation as well as answer the questions. PERFORMANCE INDICATORS  Explain the advantages of outsourcing services to another business f...

  • Page 183

    180 Possible Questions to Address:  How will our employees feel assured that they will have quick resolution of payroll issues?  What will be the management advantages associated with outsourcing our payroll to your company?  How will changing national health care requirements be addre...

  • Page 184

    181 IMPROMPTU SPEAKING Overview The ability to express one’s thoughts without prior preparation is a valuable asset, as are poise, self-confidence, and organization of facts. This event recognizes FBLA members who develop qualities of business leadership by combining quick and clear thinking...

  • Page 185

    182 INSURANCE & RISK MANAGEMENT Overview This event provides recognition for FBLA members who demonstrate an understanding of and skill in basic insurance and risk management principles and procedures. Each state may enter three participants who are members from active local chapters. T...

  • Page 186

    183 4. A life insurance company based in Canada was licensed to operate in Massachusetts. When operating in Massachusetts, the Canadian insurer would be considered a(n): a. domestic insurer b. alien insurer c. captive insurer d. foreign insurer 5. Taylor Tobacco Company is concerned that th...

  • Page 187

    184 11. This type of auto insurance coverage pays for physical injuries sustained by the insured and passengers in the insured's auto. a. comprehensive b. transportation expense c. liability d. medical payments 12. This type of life insurance policy provides lifetime-long insurance protecti...

  • Page 188

    185 18. The doctor designated by the insured to be most directly responsible for his or her care is called: a. specialist b. health maintenance organization c. primary care physician d. point-of-service organization 19. This federal retirement insurance program pays monthly benefits to elig...

  • Page 189

    186 25. When using the needs approach, several "special needs" should be considered. One special need is money to cover unexpected events, such as major car repairs, dental bills, or home repairs. Money set aside for this purpose is called a(n): a. emergency fund b. readjustment per...

  • Page 190

    187 INTRODUCTION TO BUSINESS Overview This event provides recognition for FBLA members who demonstrate an understanding of the American business enterprise system and its effect on consumers, employees, and entrepreneurs. This is an individual objective test and is only for grades 9 and 10. ...

  • Page 191

    188 4. The warranty imposed by law and understood to apply even though it has not been stated is the: a. implied warranty b. statutory warranty c. express warranty d. guaranteed warranty Competency: Consumerism 5. What happens each time a person makes a car payment? a. the net income increas...

  • Page 192

    189 10. Police and fire protection are usually provided by ___ in the United States. a. federal government b. state government c. corporations d. local government Competency: Rights and Responsibilities of Employees, Managers, Owners, and Government 11. _____ is not a utility company. a. The...

  • Page 193

    190 16. What is the type of insurance that protects a car owner against financial loss resulting from a wreck or rollover called? a. collision coverage b. uninsured motorist coverage c. liability coverage d. deductible coverage Competency: Insurance 17. Bodily injury liability auto insuranc...

  • Page 194

    191 22. The government of a particular country owns and controls all economic resources and decides how those resources will be used. This is an example of a: a. market economy b. traditional economy c. laissez-faire economy d. command economy Competency: Insurance 23. Which one of the foll...

  • Page 195

    192 28. ____ has an absolute advantage in coffee production. a. Canada b. The United States c. Brazil d. Ireland Competency: Global (International) Business 29. The difference between a country's total exports and total imports is called the: a. foreign debt b. balance of trade c. trade surp...

  • Page 196

    193 INTRODUCTION TO BUSINESS COMMUNICATION Overview Learning to communicate in a manner that is clearly understood by the receiver of the message is a major task of all businesspeople. This event provides recognition for FBLA members who demonstrate an understanding of basic communication skil...

  • Page 197

    194 4. Decide which sentence below represents the present tense of the verb. a. They will have moved into their new apartment by June. b. Javier talked to Saip yesterday also. c. Saip is talking to his brother on the computer. d. The brothers have written to each other several times. Competenc...

  • Page 198

    195 10. _________ and _______ are placed inside quotation marks. a. Italics; brackets b. Question marks; exclamation marks c. Periods; commas d. Semi-colons; colons Competency: Punctuation and Capitalization 11. Words that end in sis form plurals by: a. changing the word to another one that...

  • Page 199

    196 16. The Cs of good communication are commonly known as: a. clear, correct, concise, b. complete, consistent, and courteous c. comprehensive d. computer-friendly Competency: Proofing & Editing 17. If you drop flabby expressions, unnecessary introductory words, get rid of redundant exp...

  • Page 200

    197 22. Proofread carefully all names and addresses because: a. most of us immediately dislike seeing our name misspelled b. addresses are automated by the post office c. addresses cannot be changed except by the postal office d. names are an impersonal part of a letter Competency: Word Defini...

  • Page 201

    198 28. When presenting a feasibility study, your role is not to persuade the reader to accept the decision so: a. you will present the decision immediately b. look at the benefits briefly c. exclude the background to save time d. minimize any costs of the proposal Competency: Reading Comprehe...

  • Page 202

    199 INTRODUCTION TO INFORMATION TECHNOLOGY Overview Successful business leaders must understand the impact of technology and knowhow to effectively harness it to drive their business success. This event recognizes FBLA members who demonstrate that they have acquired technology skills aligned w...

  • Page 203

    200 3. Net neutrality is a principle that: a. advocates neutrality between the Google and Bing search engines b. advocates no restrictions by Internet service providers and governments on web content c. advocates that all consumers shall have equal access to phone services d. advocates that all...

  • Page 204

    201 8. What is the term used to describe the type of FTP access in which the user does not have permissions to list the content of directories but can access the contents if he knows the path and file name? a. Anonymous FTP b. Secure FTP c. Passive FTP d. Blind FTP Competency: Operating System...

  • Page 205

    202 13. Which of the following is true concerning email message encryption by using S/MIME? a. only the message data is encrypted b. the sender uses his private key to encrypt the message c. an asymmetric key algorithm is used to encrypt the data d. the message data and header is encrypted Com...

  • Page 206

    203 19. Where is the driver store located at in Windows 7? a. systemroot\DriverStore b. systemroot\etc\drivers c. systemroot\System32\etc\drivers d. systemroot\System32\DriverStore Competency: Computer Applications & Integration 20. The Windows System Image Manager is part of what Windows...

  • Page 207

    204 25. You have been requested to create a group Policy (GPO) linked to a domain. The GPO will be applied to all users in the domain. What is the first step in creating a GPO? a. open Active Directory Sites and Services b. open Active Directory Users and Computers c. add the Group Policy snap-...

  • Page 208

    205 INTRODUCTION TO PARLIAMENTARY PROCEDURE Overview This event recognizes FBLA members who demonstrate knowledge of basic principles of parliamentary procedure along with an understanding of FBLA’s organization and procedures. This is an individual objective test and is only for grades 9 a...

  • Page 209

    206 5. The terms rules of order refers to: a. the order a business meeting agenda must follow b. the written rules of parliamentary procedure adopted by an assembly or organization c. the order in which members may speak for or against an agenda item d. the order in which items must be listed i...

  • Page 210

    207 11. Persons admitted to a mass meeting: a. may be limited b. may be required to obtain a ticket for admission c. may not be limited d. may be confined to a specific area of the meeting space Competency: Parliamentary Procedure Principles 12. A main motion is one that: a. can be made only...

  • Page 211

    208 17. If the chair, without objection, simply permits a brief pause, without a declaration of recess, a meeting is said: a. to be on a break b. to be in postponement c. to stand at ease d. to be temporarily adjourned Competency: Parliamentary Procedure Principles 18. An affirmative vote by...

  • Page 212

    209 23. Before a member can speak in debate, he must: a. obtain the floor b. be first in line c. call out, "Mr. Chairman" d. raise his hand Competency: Parliamentary Procedure Principles 24. A person who is not the first to rise and address the chair may be given preference in bein...

  • Page 213

    210 29. A Point of Information is: a. a list of definitions regarding the issue under consideration b. an inquiry as to facts c. is not appropriate during a debate d. is a list of rules applicable to the motion Competency: Parliamentary Procedure Principles 30. The motion to Commit or Refer:...

  • Page 214

    211 JOB INTERVIEW Overview This event recognizes FBLA members who demonstrate proficiency in applying for employment in business. This is a two part event: résumé and letter of application; a job application, and interview. Six copies of a résumé and letter of application; a job applicati...

  • Page 215

    212 LOCAL CHAPTER ANNUAL BUSINESS REPORT Overview The Hamden L. Forkner Award recognizes FBLA chapters that effectively summarize their year’s activities. The event provides participants with valuable experience in preparing annual business reports. This event is prejudged and all participa...

  • Page 216

    213 MANAGEMENT DECISION MAKING Overview Making critical decisions that provide the right direction and a winning position in today’s business world is essential to good management. Business executives must make high-quality, nearly instantaneous decisions all the time. The ability to make th...

  • Page 217

    214 3. In return for payment of franchise fees, a franchisee is given: a. absolute independence b. exclusive rights to sell the franchised product c. a guaranteed profit d. complete protection from business failure Competency: Management Functions and Environment 4. A situational leader does...

  • Page 218

    215 9. When giving a news brief to the media on your organization's response to a crisis situation that has emerged, one way to avoid miscommunication is to: a. define relative words b. use abstract terms to avoid being committal c. use as many words as possible d. use acronyms instead of enti...

  • Page 219

    216 15. In a company, what does delegation mean? a. the process of using goals as the best way of motivating managers to achieve corporate objectives b. the giving of tasks by a manager to a subordinate c. a system of management that relies on consulting employees before making decisions d. a ...

  • Page 220

    217 20. Earnings reinvested in the business to replace equipment, add new facilities, or serve as financial protection is: a. profits b. retained earnings c. debt capital d. dividends Competency: Financial Management 21. Which statement is true about a corporation? a. Additional funds can be...

  • Page 221

    218 26. The largest segment of union workers are: a. government workers b. construction workers c. garment workers d. automobile workers Competency: Economic Concepts 27. In the short run, changes in the money supply: a. cause changes in the economy through rise and fall of interest rates b...

  • Page 222

    219 MANAGEMENT DECISION MAKING SAMPLE CASE STUDY PARTICIPANT INSTRUCTIONS 1. You have twenty minutes to review the case. 2. Presentation time is seven minutes. At six minutes the timekeeper will stand and hold up a colored card indicating you have one minute left and at seven minutes the time...

  • Page 223

    220 Possible Questions to Address:  How will you sell new Brand X automobiles with the stigma that the brand is being eliminated?  How will you market an expensive electric automobile to a skeptical audience?  What are your strengths, weaknesses, opportunities, and threats?  How wil...

  • Page 224

    221 MANANAGMENT INFORMATION SYSTEMS Overview The ability to design and implement an information system solution to effectively manage vast amounts of information is a valuable skill that leads to the success of many business entities today. The use of technology to develop these information sy...

  • Page 225

    222 3. Sensitivity analysis in information systems includes all of the following except: a. teamwork compatibility b. more than one parameter c. increasing or decreasing variables to determine the effect on profit d. what-if-analysis Competency: Systems Analysis & Design 4. In informat...

  • Page 226

    223 9. Two information systems that support the entire organization are: a. enterprise resource planning systems and dashboards b. enterprise resource planning systems and transaction processing systems c. transaction processing systems and office automation systems d. expert systems and office...

  • Page 227

    224 15. Of the following, which one supports the organization and transfer of data between nodes in the network? a. host-to-host transport layer b. network interface c. Internet protocol d. physical layer Competency: Object Oriented Analysis and Design 16. In a CRM model, which phase rewards...

  • Page 228

    225 21. _____ manage them without human intervention. a. Autonomic computing systems b. Virtualized systems c. Nanotechnology systems d. Server farms Competency: System Controls 22. Arrange the following in the correct sequence, from smallest to largest: a. megabyte – kilobyte – gigabyt...

  • Page 229

    226 27. _____ conveys understanding, accumulated learning, and expertise as they apply to a current problem. a. Experience b. Data c. Knowledge d. Information Competency: Defining System and Business Requirements 28. A set of programs that enable the hardware to process data is: a. a networ...

  • Page 230

    227 MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS SAMPLE CASE STUDY PARTICIPANT INSTRUCTIONS 1. You have twenty minutes to review the case presentation. 2. Presentation time is seven minutes. At six and seven minutes the timekeeper will stand. 3. Each team member will be given two note cards. The note cards...

  • Page 231

    228 3. Provide the ability to input new information in regards to the reason, actions, and outcomes of the patients’ currently scheduled visits. 4. Create a report that displays all of the patients with allergies with subcategories for each allergy to include in the prescription file on Dr....

  • Page 232

    229 MARKETING Overview This event provides recognition for FBLA members who possess knowledge of the basic principles of marketing. This is a team event composed of two or three members. This event consists of two parts: an objective test and a performance. The objective test is taken collabo...

  • Page 233

    230 4. What is provided by each of the elements of the marketing mix? a. Many alternatives to better satisfy a market. b. Anything provided by the elements of the marketing mix is done so with all of them combined. c. The marketing mix is one element. d. A sole contribution to successful marke...

  • Page 234

    231 9. This type of inventory system tracks the number of items in inventory on a constant basis. a. inventory counting b. physical c. cycle count d. perpetual Competency: Channels of Distribution 10. Cartels and monopolies are regulated by the: a. Robinson Patman Act b. Sherman Antitrust A...

  • Page 235

    232 15. What is a primary reason that in a free enterprise economic system, a government would regulate the content of promotional activities? a. to develop additional tax bases b. to protect consumers from deceptive advertising c. to facilitate an advertising program d. to increase competition...

  • Page 236

    233 21. Which type of business-to-business e-commerce purchases make up the largest percentage of transactions? a. purchases of complex products b. routine purchases c. auction purchases d. expensive equipment Competency: E-Commerce 22. ________would be a major consideration when pricing a we...

  • Page 237

    234 27. Ethically questionable in selling would include: a. telling a prospective customer a product will be delivered in two weeks when they know it will be four weeks b. having responses for all objections c. using partnership selling d. using suggestive selling Competency: Selling and Merch...

  • Page 238

    235 4. You will be given two note cards. 5. Cover all the points described in the case and be prepared to answer questions posed by the judges. PERFORMANCE INDICATORS  Explain the nature of effective written communication  Explain the nature of a promotional plan  Explain the types...

  • Page 239

    236 MOBILE APPLICATION DEVELOPMENT Overview Mobile Applications are necessary to provide users with the ability to be productive while away from their computers. This is a two-part event: a program is submitted by the second Friday in May to the national center to be judged and all eligible in...

  • Page 240

    237 NETWORK DESIGN Overview The ability to evaluate the needs of an organization and then design and implement network solutions is a valuable skill in today’s connected workplace. This event provides recognition for FBLA members who demonstrate an understanding of and ability to apply these...

  • Page 241

    238 4. Which phase of network design involves building a prototype? a. physical design b. logical design c. analyze requirements d. test, optimize, and document the design Competency: Network Installation - Planning and Configuration 5. What is the name given to the reflective material surr...

  • Page 242

    239 10. Which UNIX command will display the IP address and other configuration information about your host's connection to the network? a. ifconfig b. finger c. echo ip d. ipconfig Competency: Problem Solving/Troubleshooting 11. Which Windows utility allows a user to query the configured na...

  • Page 243

    240 16. Which one of the following practices creates a starting point for ongoing evaluation of your network's health? a. asset management b. fault management c. base lining d. change management Competency: Network Administrator Functions 17. Which one of the following practices describes re...

  • Page 244

    241 22. Which term is used to describe fiber optic cable that is not in use or has not been terminated? a. white fiber b. dark fiber c. free fiber d. open fiber Competency: Configuration of Internet Resources 23. Which subnet mask is used to identify the range of class B private IP addresses...

  • Page 245

    242 28. Which type backup process archives all selected files and folders and resets the archive bit? a. differential b. copy c. full or normal d. incremental Competency: Backup and Disaster Recovery 29. Which one of the following is not a step in the DHCP messaging process? a. DHCP offer b....

  • Page 246

    243 NETWORK DESIGN SAMPLE CASE STUDY PARTICIPANT INSTRUCTIONS 1. You have twenty minutes to review the case. 2. Presentation time is seven minutes. At six minutes the timekeeper will stand and hold up a colored card indicating one minute is left and at seven minutes the timekeeper will stand ...

  • Page 247

    244  Provide for additional capacity as the new satellite office is brought ‘online’  Provide for centralized printing for invoicing and financial documentation for sales  Provide for limited downtime  Provide for centralized management and control of the computers in the two o...

  • Page 248

    245 NETWORKING CONCEPTS Overview Acquiring a high level of familiarization and proficiency in working with networks is essential in today’s connected workplace. This event provides recognition for FBLA members who have an understanding of network technologies. This is an individual online ...

  • Page 249

    246 4. How does a proxy server improve web performance for clients on a private LAN? a. It enables users to save frequently used bookmarks in a shared location. b. It expedites incoming data to clients because it replaces client IP addresses. c. It enables incoming requests to bypass the firewa...

  • Page 250

    247 10. A client tries to log in to her ISP and is repeatedly prompted to enter her user name and password. Which one of the following are the most likely causes? a. IPX/SPX is not installed. b. She is using an incorrect user name and password combination. c. The modem is not functioning. d. Ne...

  • Page 251

    248 16. A set of rules that determines how communications will take place on a network is called: a. ICANN b. Internetwork c. protocol d. IEEE Competency: Network Operating System Concepts 17. You can start programs if they don't have a shortcut on the desktop or in the programs submenu by: a...

  • Page 252

    249 21. At the telephone exchange, what terminates the DSL where another frequency splitter separates the voice band signal from the data signal? a. DSLTA b. FiOS c. DSMOD d. DSLAM Competency: Equipment for Network Access 22. Which describes wiring that connects workstations to the hub room? ...

  • Page 253

    250 27. Which one of the following is an example for distance vector protocol? a. RIP b. AppleTalk c. IPX/SPX d. OSPF Competency: Network Topologies & Connectivity 28. What is the 802.11 standard? a. Wireless LAN b. Wi-Max c. Token Ring d. Ethernet Competency: Network Topologies & C...

  • Page 254

    251 PARLIAMENTARY PROCEDURE Overview This event is based on team rather than individual competition. Team participants develop speaking ability and poise through competitive performance. This is a team event composed of two or three members. This event consists of two parts: an objective test...

  • Page 255

    252 4. The maximum number of FBLA national officers who may be elected from the same state chapter is: a. four b. two c. three d. one Competency: FBLA-PBL Bylaws 5. A vote taken by rising at the demand of a member is called a: a. viva voce vote b. division of the assembly c. division of the...

  • Page 256

    253 10. The motion to ratify: a. is a privileged motion b. requires a two-thirds vote for adoption c. is an incidental main motion d. is usually undebatable Competency: Parliamentary Procedure Principles 11. Unless it is one within a series, a mass meeting usually needs no established order...

  • Page 257

    254 16. To adopt the entire report of a board or committee, as opposed to just the recommendations contained at the end of the report, requires a: a. two-thirds vote with previous notice b. two-thirds vote c. majority vote with previous notice d. majority vote Competency: Parliamentary Procedu...

  • Page 258

    255 22. Bylaws: a. may be suspended if they relate to the duties of officers in connection with meetings b. must authorize all powers assumed by the organization c. prescribe administrative functions of the organization d. in the nature of rules of order cannot be suspended Competency: Parliam...

  • Page 259

    256 28. The hour at which meetings are to be held should: a. be specified in the bylaws b. be specified in special rules of order c. be specified in the standing rules d. not be specified in any document Competency: Parliamentary Procedure Principles 29. Proposed amendments to the FBLA Nati...

  • Page 260

    257 PARTNERSHIP WITH BUSINESS PROJECT Overview The purpose of this project is to learn about a business through communication and interaction with the business community. This is a two-part event: a written project (up to fifteen pages) is submitted prior to the NLC to be judged, and all elig...

  • Page 261

    258 PERSONAL FINANCE Overview This event recognizes students, who possess essential knowledge and skills related to financial issues, can analyze the rights and responsibilities of consumers, and apply knowledge to financial situations. This is an individual online test. Competencies and Tas...

  • Page 262

    259 4. Which phrase about money is false? a. must be backed by gold b. must be in a form where it can be readily divisible c. is anything that can be used to settle debt d. must be durable Competency: Financial Principles Related to Personal Decision Making 5. Items of value that a person own...

  • Page 263

    260 10. The ___ form is completed by new employees to direct the employer on the quantity of taxes to be removed from each pay check. a. 1040EZ b. W-2 c. 1040 d. W-4 Competency: Managing Budgets and Finance 11. Taxpayers may claim an exemption for each of their: a. jobs b. donations c. depend...

  • Page 264

    261 16. Which federal organization spearheaded the recall on eggs sold at supermarkets? a. FCC b. FTC c. c FDA d. USDA Competency: Saving and Investing 17. ____ includes all activities related to production and distribution of goods and services in a geographic area. a. Financing b. Distribut...

  • Page 265

    262 22. ____ occurs when an individual buys insurance to cover financial losses caused by fire, theft, injury, or death. a. Risk shifting b. Risk avoidance c. Risk reduction d. Risk assumption Competency: Banking and Insurance 23. The ____ is a provision requiring policyholders to insure thei...

  • Page 266

    263 28. The ____ prohibits the use of threats, obscenities, and misleading statements to intimidate consumer into paying. a. Fair Debt Collection Practices Act b. Fair Credit Billing Act c. Fair Credit Reporting Act d. Consumer Credit Protection Act Competency: Credit and Debt 29. A ___ occur...

  • Page 267

    264 PUBLIC SERVICE ANNOUNCEMENT Overview This recognizes FBLA members who can research a topic and create a 30-second PSA video. This is an individual or team performance event and all participants present at the NLC. Six (6) copies of the script must be received in individual folders to the ...

  • Page 268

    265 PUBLIC SPEAKING I Overview This event recognizes FBLA members who are beginning to develop qualities of business leadership by developing effective speaking skills. This is an individual presentation event and is only for grades 9 and 10. Procedures  Review the event guidelines in th...

  • Page 269

    266 SPORTS & ENTERTAINMENT MANAGEMENT Overview This event provides recognition for FBLA members who possess the basic principles of sports and entertainment management. This is a team event composed of two or three members. This event consists of two parts: an objective test and a perform...

  • Page 270

    267 3. Gathering and using information about customers to improve business decision making involves: a. product/service management b. marketing-information management c. distribution d. publicity Competency: Sports Marketing/Strategic Marketing 4. Due to the large television audience for the...

  • Page 271

    268 9. Fan misbehavior is: a. limited to professional sports b. not a major concern for college officials c. dangerous for players and spectators d. highly contained at college sporting events Competency: Facility and Event Management 10. ____ involves matching the best employees with the t...

  • Page 272

    269 15. ___ leadership often results in a decline in employee performance. a. Democratic b. Situational c. Open d. Autocratic Competency: Management and Leadership in Sports 16. Teams that work as cohesive units and address work tasks without management direction are: a. autonomous teams b. ...

  • Page 273

    270 21. ___ is a useful approach to leadership in sports management since it is a philosophy based upon free will and the responsibility for action. a. Self-actualization b. Authenticity c. Moral value d. Existentialism Competency: Ethics 22. The impact of performance-enhancing drugs used by...

  • Page 274

    271 27. Signing up committees for specialized tasks is part of the: a. organizing process b. implementing process c. controlling process d. planning process Competency: Management Functions 28. Successful entertainment event planners: a. are aware of changing demographics b. are not concerne...

  • Page 275

    272 You want to become a corporate sponsor for the Yankees. Each team member will be given two note cards. 4. Cover all the points described in the case and be prepared to answer questions posed by the judges. 5. All team members must participate in the presentation as well as answer the ques...

  • Page 276

    273 SPREADSHEET APPLICATIONS Overview Spreadsheet skills are necessary to convert data to information in business. This event recognizes FBLA members who demonstrate that they have acquired skills for spreadsheet development in business. This event consists of two parts: an objective test ta...

  • Page 277

    274 4. This data tool would be ideal to use in order to find the magic number one cell that contains a total for expenses needs to be to balance a budget. a. goal seek b. filter c. consolidate d. trace dependents Competency: Formulas 5. To create a named range, simply highlight the range and t...

  • Page 278

    275 10. To select several cells or ranges that are not touching each other, you would: a. hold down CTRL + SHIFT b. hold down the ALT key c. hold down the CTRL key d. hold down the SHIFT key Competency: Functions 11. The rectangular area that labels the markers or symbols used in a chart. a. ...

  • Page 279

    276 16. Which of the following is not a general purpose for using spreadsheets? a. to interpret data using charts and graphs b. to keep track of personal budgets c. to present graphical findings with extensive narrative d. to analyze financial scenarios Competency: Purpose for Spreadsheets 17...

  • Page 280

    277 22. To put a stored macro into action: a. open the macro b. print the macro c. insert the macro d. run the macro Competency: Macros and Templates 23. Typically, new templates should be saved: a. as HTML documents b. to a CD-ROM for distribution c. to the program's templates folder d. to ...

  • Page 281

    278 28. Which one of the following tasks cannot be completed in the Print Preview page setup/format page dialog boxes? a. add footer/header b. change paper size c. insert comments/notes d. set to print gridlines Competency: Format and Print Options 29. This feature causes adjacent rows to ha...

  • Page 282

    279 SPREADSHEET APPLICATIONS PRODUCTION TEST GENERAL DIRECTIONS  Read carefully and follow all steps in the following production jobs.  The jobs must be completed in order to function properly.  Before printing, resize columns so that all data shows on the printouts.  When printi...

  • Page 283

    280 JOB 1: Spreadsheet with Formulas and Filters 1. Format Race time (Race 1 and Race 2) columns for custom time number format for MM:SS.0 before entering number data. Average Pace also should be formatted in this style. Enter the data above into a spreadsheet. Save your workbook as Race Repo...

  • Page 284

    281 5. Move the chart to its own sheet named Silver Runners. Print the chart on a full page. Print Job 2: Line chart on a full page JOB 3: Advanced Function and Pie Chart 1. Return to the 2011 Races sheet. Remove all filters. 2. In cell A31, enter the label Male Gold; in cell A32, enter t...

  • Page 285

    282 3. In cell A1 or in the header, type in Pivot Table for Gender Class. 4. Rename the sheet Pivot1. 5. Return to the data and create a second Pivot Table with destination in a new worksheet. Set row labels to Gender and values/data field to Average Pace. The results should average and ret...

  • Page 286

    283 VIRTUAL BUSINESS MANAGEMENT CHALLENGE Overview The FBLA Virtual Business Management Challenge (VBC) encourages FBLA members to test their skills at managing a distribution center individually or as a team. The VBC has two challenges during the year (fall and spring), and each challenge foc...

  • Page 287

    284 WEBSITE DESIGN Overview The ability to communicate ideas and concepts and to deliver value to customers, using the Internet and related technologies is an important element in a business’ success. This event recognizes FBLA members who have developed proficiency in the creation and desi...

  • Page 288

    285 WORD PROCESSING Overview A high level of word processing skill is a necessity for employees in productive offices. This event recognizes FBLA members who demonstrate that they have acquired word processing proficiency beyond entry level. This event consists of two parts: an objective test...

  • Page 289

    286 3. ____ replaces the file menu present in previous versions of Word. a. File button b. Presentation button c. Clipart button d. Office button Competency: Basic Keyboarding Terminology and Concepts 4. Illegal copying of software is called: a. plagiarism b. flaming c. piracy d. trolling C...

  • Page 290

    287 9. A subject line is used in a letter to: a. list the attachments of the letter b. call attention of a department or job title c. show the writer's initials d. alert the reader to the content of the letter Competency: Basic Keyboarding Terminology and Concepts 10. Whenever you need to re...

  • Page 291

    288 Competency: Basic Keyboarding Terminology and Concepts 15. If you needed to create an invoice or newsletter as quickly as humanly possible, what feature in Microsoft Word could you use? a. macro b. footnote c. template d. merge Competency: Advanced Applications 16. What tool would allo...

  • Page 292

    289 20. Which one is the correct format for a website? a. Jacobs, Jane. FBLA/PBL. October 13, 2009 <http://www.fbla-pbl.org/>. b. J. Jacobs. FBLA/PBL. October 13, 2009 <http://www.fbla-pbl.org/>. c. Jacobs, Jane. FBLA/PBL. 13 October 2009 <http://www.fbla-pbl.org/>. d. Jane Ja...

  • Page 293

    290 26. Which one of the following words is spelled correctly? a. indespensible b. endespensable c. indispensable d. endispensable Competency: Grammar, Punctuation, Spelling, and Proofreading 27. The proofreader's mark ^ means to: a. insert b. move up one line c. return to the top of the pag...

  • Page 294

    291 WORD PROCESSING PRODUCTION TEST JOB 1: Outline Directions: Key the following outline following the FBLA-PBL Format Guide. Homeowners Insurance  Four Ways to Manage Risk o Risk avoidance o Risk reduction o Risk assumption o Risk shifting  Four Steps in Insurance Planning o Set Insu...

  • Page 295

    292 JOB 2: Table Directions: Key the following information into a table without gridlines following the FBLA-PBL Format Guide. The title is Tillsdale Industries from the financial department. The column headings are: Department, 2010 Budget, Percent Decrease, 2011 Budget. Use a formula to calc...

  • Page 296

    293 Job 3-D: Mailing Labels Directions: Using the data source from the mail merge letters, create a mailing label for each address in accordance with the FBLA-PBL Format Guide for labels and envelopes. Use Avery Standard size 5160 labels. Print the labels on a standard size piece of paper. P...

  • Page 297

    294 JOB 6: References Directions: Format the following references in accordance with the FBLA-PBL Format Guide. Periodicals Educational Leadership Magazine Schools as Learning Communities by Richard DuFour May 2004 | Volume 61 | Number 8 | Pages 6-11 Phi Delta Kappan Restructuring schools: ...

  • Page 298

    295 JOB 8: Itinerary Directions: Create the following itinerary in accordance with the FBLA-PBL Format Guide. The itinerary is for Mr. Tyler Stephens for the dates July 14–15, 2011. Friday, July 14 5:00 a.m. Depart Tyson’s Corner Shopping Center 8:00 a.m. Brief 15-minute restroom/breakfa...

  • Page 299

    296 ANSWER KEYS

  • Page 300

    297

  • Page 301

    298 OBJECTIVE TEST ANSWER KEYS Accounting I Answer Key 1) C 2) C 3) A 4) B 5) B 6) A 7) D 8) A 9) C 10) D 11) B 12) D 13) A 14) D 15) A 16) A 17) A 18) C 19) D 20) C 21) D 22) B 23) B 24) D 25) D 26) C 27) C 28) B 29) C 30) D Accounting II Answer Key 1) B 2) B 3) D 4) C 5) D 6) C 7) B 8) D 9...

  • Page 302

    299 Business Calculations Answer Key 1) B 2) B 3) A 4) C 5) D 6) A 7) A 8) D 9) A 10) D 11) B 12) B 13) B 14) B 15) B 16) C 17) C 18) B 19) B 20) D 21) D 22) B 23) B 24) D 25) C 26) D 27) D 28) D 29) C 30) A Business Communication Answer Key 1) D 2) B 3) B 4) D 5) B 6) B 7) A 8) D 9) D 10) C 1...

  • Page 303

    300 Business Procedures Answer Key 1) B 2) D 3) B 4) A 5) C 6) B 7) C 8) B 9) D 10) D 11) A 12) A 13) C 14) A 15) B 16) D 17) C 18) C 19) A 20) C 21) A 22) D 23) C 24) C 25) D 26) A 27) B 28) A 29) B 30) A Computer Applications Answer Key 1) A 2) A 3) D 4) B 5) D 6) D 7) A 8) A 9) C 10) B 11)...

  • Page 304

    301 Database Design & Applications Answer Key 1) C 2) C 3) B 4) D 5) D 6) A 7) B 8) C 9) B 10) A 11) B 12) C 13) D 14) C 15) D 16) D 17) A 18) A 19) B 20) C 21) A 22) C 23) C 24) A 25) C 26) B 27) C 28) D 29) D 30) A Desktop Publishing Answer Key 1) B 2) C 3) B 4) B 5) D 6) A 7) A 8) A 9) A...

  • Page 305

    302 FBLA Principles & Procedures Answer Key 1) A 2) D 3) A 4) C 5) C 6) B 7) C 8) C 9) A 10) D 11) A 12) D 13) A 14) A 15) D 16) B 17) C 18) A 19) A 20) D 21) B 22) C 23) C 24) D 25) A 26) B 27) D 28) A 29) A 30) C Future Business Leader Answer Key 1) A 2) A 3) A 4) D 5) D 6) D 7) B 8) C 9...

  • Page 306

    303 Help Desk Answer Key 1) D 2) A 3) C 4) B 5) B 6) B 7) C 8) C 9) C 10) D 11) D 12) A 13) C 14) A 15) D 16) B 17) D 18) A 19) D 20) B 21) A 22) D 23) C 24) A 25) C 26) D 27) D 28) A 29) B 30) C Hospitality Management Answer Key 1)D 2)D 3)D 4)D 5)C 6)C 7)A 8)C 9)B 10)B 11)D 12)B 13)A 14)D 15)B...

  • Page 307

    304 Introduction to Business Communication Answer Key 1) A 2) B 3) D 4) C 5) C 6) C 7) C 8) D 9) B 10) C 11) B 12) B 13) B 14) A 15) C 16) A 17) D 18) C 19) C 20) C 21) A 22) A 23) D 24) A 25) B 26) A 27) C 28) A 29) A 30) D Introduction to Parliamentary Procedure Answer Key 1) A 2) C 3) C 4) D...

  • Page 308

    305 Management Information Systems Answer Key 1) B 2) C 3) A 4) A 5) D 6) D 7) B 8) B 9) B 10) A 11) D 12) D 13) A 14) A 15) A 16) C 17) D 18) A 19) C 20) A 21) A 22) B 23) D 24) D 25) C 26) B 27) C 28) D 29) C 30) C Marketing Answer Key 1) B 2) C 3) C 4) A 5) C 6) A 7) C 8) B 9) D 10) B 11) A ...

  • Page 309

    306 Parliamentary Procedure Answer Key 1) A 2) C 3) C 4) D 5) D 6) B 7) C 8) C 9) A 10) C 11) D 12) D 13) D 14) B 15) C 16) D 17) A 18) A 19) A 20) B 21) A 22) A 23) D 24) A 25) C 26) B 27) C 28) C 29) D 30) D Personal Finance Answer Key 1) C 2) D 3) B 4) A 5) B 6) D 7) A 8) C 9) A 10) D 11) C...

  • Page 310

    307 Word Processing Answer Key 1) D 2) D 3) D 4) C 5) B 6) C 7) D 8) C 9) D 10) D 11) A 12) D 13) A 14) A 15) C 16) A 17) B 18) A 19) D 20) C 21) B 22) C 23) D 24) C 25) A 26) C 27) A 28) D 29) C 30) C

  • Page 311

    308 ACCOUNTING II PRODUCTION ANSWER KEY JOB 1: Preparing an Income Statement MARSH CORPORATION INCOME STATEMENT FOR PERIOD ENDING DECEMBER 31, 2010 Revenue: Sales 63,225.00 Less: Sales Discount 4,825.00 Sales Returns 2,615.00 Net Sales 55,785.00 Cost of Merchandis...

  • Page 312

    309 JOB 3: Recording Adjusting Entries for Uncollectible Accounts a. (42,000 – 1,400 – 900) = 39,700 x 1% = $397.00 Schedule of Accounts Receivable by Age Account Balances Not Yet Due 1 – 30 Days 31 – 60 Days 61 – 90 Days Over 90 Days $18,000.00 $12,000.00 $2,500.00 $2,000.00 $8...

  • Page 313

    310 JOB 5: Calculating Ending Inventory, Gross Profit, and Turnover Ratio A. Calculating Ending Inventory First In, First Out Last In, Last Out Weighted Average $2,520.00 $1,500.00 $2,010.00 (180 x !4) (150 x 8 + 30 x 10) (180 x 11.17) B. Calculating Gross Profit Note: CMS =...

  • Page 314

    311 JOB 7: Preparing a Cash Flow Statement Marsh Corporation Statement of Cash Flows May 31, 2011 Operating Activities: Inflow Outflow Net Income 1,800 Increase in Supplies 500 Decrease in Accounts Payable 400 Net cash flow from Operating Activitie...

  • Page 315

    312 COMPUTER APPLICATIONS PRODUCTION ANSWER KEY JOB 1-A : Report Created from Table–Alpha Last Name JOB 1-B : Report Created From Query JOB 1-C: Report Created from Query

  • Page 316

    313 JOB 2-A: Mail Merge Letter FIELDS MAY VARY WITH NAMES Current Date «AddressBlock» Dear «First_Name» We would like to thank you for your business this year. It has been a very productive and successful year at WTD Industries. We have created new products and expanded our service ...

  • Page 317

    314 JOB 2-B : Source Document Will vary—must contain the following names in the source document. They are not asked to print out individual letters just provide the source document created Ana Black 3289 Beach Dr. Corolla, NC 27927 Art Miller 5678 Elm St. Charlotte, NC 28277 Dwight Norris...

  • Page 318

    315 JOB 4-A1: Spreadsheet with Charts–Landscape, one page WTD Event Planners 4th Quarter Expenses Expense October November December Total Average Advertising $ 2,800.00 $ 3,500.00 $ 3,200.00 $ 9,500.00 $ 3,166.67 Insurance 500.00 500.00 ...

  • Page 319

    316 JOB 4-B1: 3-D Pie Chart JOB 4-B2: 3-D Column Chart

  • Page 320

    317 JOB 5-A: Amortization Schedule Amount Borrowed $ 10,000.00 Interest Rate 6.50% Number of Payments 36 Monthly Payment $306.49 Payment Beginning Balance Payment Interest Principal Balance 1 10,000.00 306.49 54.17 252.32 9,747.60 2 9,747.68 306.49 52.80 253.69 9,493.99 3 9,493....

  • Page 321

    318 Amount Borrowed 10000 Interest Rate 0.065 Number of Payments 36 Monthly Payment =PMT(C2/12,C3,-C1) Payment Beginning Balance Payment Interest Principal Balance 1 =C1 =$C$4 =IPMT($C$2/12,A7,$C$3,-$C$1) =PPMT($C$2/12,A7,$C$3,-$C$1) =B7-E7 2 =B7-E7 =$C$4 =IPMT($C$2/12,A8,$C$...

  • Page 322

    319 $C$1) $C$1) E31 26 =B31-E31 =$C$4 =IPMT($C$2/12,A32,$C$3,-$C$1) =PPMT($C$2/12,A32,$C$3,-$C$1) =B32-E32 27 =B32-E32 =$C$4 =IPMT($C$2/12,A33,$C$3,-$C$1) =PPMT($C$2/12,A33,$C$3,-$C$1) =B33-E33 28 =B33-E33 =$C$4 =IPMT($C$2/12,A34,$C$3,-$C$1) =PPMT($C$2/12,A34,$C$3,-$C$1) =B34-E34 29 =B34-E34 =$...

  • Page 323

    320 JOB 6: PowerPoint There should be six slides to a page – they will have a variety of frames and colors. In order for the judges to view the answer key was printed in black and white .

  • Page 324

    321

  • Page 325

    322 DATABASE DESIGN & APPLICATIONS PRODUCTION ANSWER KEY JOB 1: Create a Database from Design Recommended Answer JOB 1: There should be three tables. The example answer below has tables for movie, actor, and casting which are expected though there may be some variation in how students n...

  • Page 326

    323 JOB 2: Populate Database with Data Movies data should show titles, scores, votes, and year for six movies. Actors data should show names for 20 actors (something like the example); Kevin Spacey should be listed just once JOB 3: Vote Score Table & Database Requirements Casting da...

  • Page 327

    324 JOB 4: Database Relationships JOB 5: Query Movie and Year Released SELECT movie.[MovieTitle], movie.[year] FROM movie;

  • Page 328

    325 JOB 6: Simple Query—Movies Released in 1994 SELECT [movie Query].[MovieTitle], [movie Query].[year] FROM [movie Query] WHERE year=1994;

  • Page 329

    326 JOB 7: Criteria-based Query SELECT movie.MovieTitle, actor.Name, movie.year, movie.score FROM movie INNER JOIN (actor INNER JOIN casting ON actor.actorID = casting.actorID) ON movie.movieID = casting.movieID;

  • Page 330

    327 JOB 8: Multi-table Query SELECT movie.[votes]/movie.[score] AS Expr1, movie.movieID, movie.MovieTitle FROM movie WHERE ((([movie].[votes]/[movie].[score])>1000)); JOB 9: Calculating Query SELECT actor.Name, movie.MovieTitle, movie.Year FROM movie INNER JOIN (actor INNER JOIN cast...

  • Page 331

    328 JOB 10: Multi-table Calculating Query Simply an example … format may vary but details should be as follows.

  • Page 332

    329 SPREADSHEET APPLICATIONS PRODUCTION ANSWER KEY JOB 1-A: Spreadsheet with Formulas and Filters (30 Points) Landscape orientation, center spreadsheet vertically and horizontally JOB 1-B: Spreadsheet with Female Runners Only JOB 2: Line Chart (15 Points)

  • Page 333

    330 JOB 3-A: Advanced Function and Pie Chart (15 Points) Selected data with chart, printed centered on page JOB 3-B: Show formulas; adjust columns, entire formula must be visible in column B

  • Page 334

    331 JOB 4: Subtotals (15 Points) JOB 5: Pivot Table/Data Pilot (25 Points)

  • Page 335

    332

  • Page 336

    333 WORD PROCESSING PRODUCTION ANSWER KEY JOB 1: Outline 2” Top Margin HOMEOWNERS INSURANCE  FOUR WAYS TO MANAGE RISK o Risk avoidance o Risk reduction o Risk assumption o Risk shifting  FOUR STEPS IN INSURANCE PLANNING o Set Insurance Goals o Develop a Plan to Reach Your Goals...

  • Page 337

    334 JOB 2: Table Without Gridlines Center vertically and horizontally TILLSDALE INDUSTRIES Financial Department Department 2010 Budget Percent Decrease 2011 Budget Administrative 250,000 5% 237,500 Marketing 325,000 15% 276,250 Research 550,000 10% 495,000 Distribution 100,000 5% ...

  • Page 338

    335 JOB 3: Mail Merge Letter Fields will vary JOB 3-A: Letter with Merge Fields Current Date «AddressBlock» MAY VARY Dear «First_Name» I want to the first to tell you about the new class called “Prana Yoga” that I am offering this summer. Prana yoga is the enjoyable and healthful...

  • Page 339

    336 JOB 3-B: Four letters – only showing first one October 8, 2013 Mr. John Hill 342 7th Street Apt. 3 New York, NY 10001 Dear John I want to the first to tell you about the new class called “Prana Yoga” that I am offering this summer. Prana yoga is the enjoyable and healthful pra...

  • Page 340

    337 JOB 3-C: Source Documents JOB 3-D: Mailing Labels (5 Points) MR JOHN HILL 342 7TH STREET APT. 3 NEW YORK NY 10001 MR RICKY HERNANDEZ 1892 8TH AVENUE NEW YORK NY 10002 MS ANDREA EYER 182 W 52ND STREET APT 129 NEW YORK NY 10003 MRS. MARIA REYES 845 UNITED NATIONS PLAZA NEW YORK NY...

  • Page 341

    338 JOB 4: Agenda 2” Top Margin WTD INDUSTRIES Annual Investors Meeting July 17, 2011 1. Opening of the Meeting—William T. Stephens, CEO 2. Election of Persons to Confirm the Minutes and Supervise the Counting of Votes 3. Recording the Legality of the Meeting 4. Recording the Attendanc...

  • Page 342

    339 JOB 5: Letter Second Page 1” Top Margin Alexsandra Corporation Page 2 October 8, 2013 In conclusion, we want to thank you again for being such a valuable client. In these tough economic times, it is loyal customers like you that keep businesses like ours afloat. If you have any quest...

  • Page 343

    340 JOB 6: References Alpha Order, 2” Top REFERENCES Barth, R., “Restructuring Schools: Some Questions for Teachers and Principals” Phi Delta Kappan 1991: Volume 73, Issue 2, 123–128. DuFour, Richard “Schools as Learning Communities” Educational Leadership Magazine May 2004: Volu...

  • Page 344

    341 JOB 7: Table of Contents 2” Top Margin TABLE OF CONTENTS Introduction ................................................................................................................................. 1 Responsibilities and Rights of Students Attendance ...............................

  • Page 345

    342 JOB 8: Itinerary 2” Top Margin ITINERARY Mr. Tyler Stephens July 14 – 15, 2011 Friday, July 14 5:00 a.m. Depart Tyson’s Corner Shopping Center 8:00 a.m. Brief 15-minute restroom/breakfast stop at Delaware House. 11:00 a.m. United Nations tour 12:30 p.m. Lunch at South Stre...

  • Page 346

    343 FBLA COMPETITIVE EVENTS STUDY GUIDE 2013-2016 FEEDBACK FORM We would like to hear from you. Please let us know your thoughts on this edition. Give us suggestions on what is missing, additional resources, websites to include, and so forth. The form can also be found on the website under FBL...